Wij zijn momenteel OPEN
Welkom bij Vanhulle

HET BEDRIJF

 
Bouwcenter Vanhulle nv staat al voor meer dan 35 jaar ervaring in het aanleveren van bouwmaterialen en toebehoren. Een groothandel die zich voornamelijk richt op professionelen, maar evengoed ook op doe-het-zelvers en particulieren.

 

VEELZIJDIG IN BOUWMATERIALEN



  • Bouwstenen >
  • Bouwmaterialen >
  • Gamma >
  • Gamma > Bouwmaterialen > Bouwstenen >
    BAKSTEEN

    Het is een huizenhoog cliché, maar de Belg heeft nog steeds een baksteen in de maag. En dat mag je zelfs letterlijk nemen, want het overgrote deel van onze woningen is (nog steeds) gedeeltelijk of grotendeels opgetrokken uit baksteen of snelbouwsteen. Bakstenen kopen of bakstenen bestellen is dus een belangrijke keuze.  Dat dit een traditioneel materiaal is, betekent overigens niet noodzakelijk dat het niet ecologisch kan zijn. Het hoofdbestanddeel van baksteen is immers opgedolven klei, een ruim voorradige grondstof met prima thermische en bouwfysische kwaliteiten. Het bakproces vindt plaats bij een temperatuur van 850 °C tot 1.200 °C, afhankelijk van de klei- en de steensoort. Soms worden er vervang- of toeslagstoffen voor de klei aan toegevoegd, zoals oud papier om isolerende luchtbelletjes in “lichte” bakstenen te creëren. De hardheid, de maatvastheid en de duurzaamheid van bakstenen zijn onmiskenbare troeven. Met hun hoge buffervermogen zorgen ze ervoor dat er weinig vocht doordringt naar de achterliggende bouwlagen (ideaal in ons vochtige klimaat). voorts kun je er in esthetisch opzicht alle kanten mee uit en komen bakstenen zowel in hedendaagse als klassieke architectuur uitstekend tot hun recht. Het nadeel is echter dat hun productie doorgaans heel wat energie vergt, inclusief de bijhorende CO2-uitstoot. er bestaan echter ook bakstenen met het natureplus-label, wat impliceert dat ze op milieuvriendelijke wijze geproduceerd worden en geen schadelijke stoffen bevatten. Het (eventuele) metselwerk speelt eveneens een belangrijke rol in de algemene milieu-impact van een baksteenconstructie. Metselen met “bastaardcement” (cement die deels gemengd wordt met kalk), trascement of kalkmortel geniet de voorkeur omdat de bakstenen dan in een volgende levensfase makkelijker te recupereren zijn. Met harde cementmortels is dit veel minder het geval. Bovendien zijn bovengenoemde mortels soepeler dan cementmortel, waardoor er minder snel barsten in het metselwerk zullen ontstaan. een andere optie is het verlijmen van de stenen met een lijmmortel, zodat de voegen quasi onzichtbaar zijn. Tot slot vind je tegenwoordig ook al klik- of stapelsystemen die voegen of lijmen overbodig maken. Bakstenen kopen of bakstenen bestellen kan u altijd bij ons doen. Wij staan u hier graag in bij.

    KALKZANDSTEEN

    kalkzandsteen of silicaatsteen is een uitstekend alternatief voor de klassieke baksteen. Hij bestaat voor 90% tot 95% uit zand, voor 5% tot 7% uit kalk en voor ongeveer 3% uit water. Tijdens het productieproces wordt de kalk eerst geblust, waarna het mengsel met een druk van 8 tot 16 bar tot stenen (of blokken) wordt geperst, die tot slot met stoomdruk (ca. 200 °C) verhard worden in een autoclaaf. De blokken worden verlijmd tot muren met een groot draagvermogen, een hoge massa en een prima luchtdichtheidsgraad. Je kunt ze zowel voor het metselwerk van het binnenspouwblad als voor de gevelafwerking gebruiken. kalkzandsteen kun je zichtbaar laten of afwerken met een pleisterlaag. Kalk en zand zijn ruim voorradige grondstoffen en dus kan kalkzandsteen gerust bestempeld worden als een zuiver natuurlijk bouwmateriaal. De massa van de blokken resulteert bovendien in constructies met een vochtregulerend vermogen, een hoge thermische inertiegraad en een uitstekende akoestische isolatie. kalkzandsteen is tevens ongevoelig voor vocht en schimmel. De productie ervan vereist echter heel wat energie, al zijn er intussen ook kalkzandsteenproducten met een natureplus-label die op ecologische wijze gefabriceerd worden. een belangrijk nadeel van kalkzandsteen is evenwel dat ze door hun hoge gewicht relatief moeilijk te verwerken zijn en dat je steeds een kraan nodig hebt om grote prefabelementen te (ver)plaatsen.

    CELLENBETON

    Cellenbeton is een licht beton dat gevuld is met zeer veel gesloten luchtcellen. Het bestaat uit zand (45% tot 65%), cement (20% tot 25%), kalk (13% tot 15%), water en optioneel ook een kleine hoeveelheid gips (circa 2%). Het zand wordt zeer fijn vermalen en met de andere grondstoffen vermengd tot een specie. Hier wordt een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder aan toegevoegd om de specie te doen rijzen. De blokken of platen worden verhard met stoomdruk in een autoclaaf, bij een temperatuur van 180 °C tot 190 °C en een druk van 10 tot 12 bar, en worden net als kalkzandsteen verlijmd tot luchtdichte wanden. Cellenbeton bestaat voor meer dan de helft uit quasi onuitputtelijke, natuurlijke grondstoffen en heeft dus een kleine ecologische voetafdruk. een kanttekening is dat de productie van cement een negatieve invloed kan hebben op het milieu. Gezien de luchtcellen is cellenbeton een bouwmateriaal met een goede isolerende waarde. De constructie aanvullen met een extra isolatielaag is echter aangewezen, al zijn er intussen ook volwaardig isolerende cellenbetonplaten verkrijgbaar, waaronder een type met natureplus-label. Het afval dat vrijkomt bij de productie van cellenbeton kun je zonder problemen hergebruiken, en bovendien kan verhard cellenbeton gerecycleerd worden tot mortel, vulmateriaal en toeslagstof voor schuimbeton. Dankzij het lichte gewicht zijn ze makkelijk te verwerken, maar minder draagkrachtig. De druksterkte van cellenbeton is beperkt, waardoor het in principe niet in aanmerking komt voor de bouw van volumes met meer dan twee bouwlagen.

    GIPS

    Een andere optie voor de constructie van niet-dragende binnenmuren zijn gipsblokken.
    Gips is een natuurlijke delfstof die kan worden verwerkt tot grote, stevige en egale bouwblokken of dunne panelen. De blokken passen doorgaans met een tand-en-groefverbinding in elkaar en worden verlijmd. Gipswanden werken brandvertragend, zorgen voor een uitstekende thermische isolatie, geluidsisolatie en vochthuishouding en zijn beschikbaar in verschillende versies – behalve de standaarduitvoering ook een zware variant (extra stevigheid en betere akoestiek), een waterafstotende variant (natte ruimtes) en een holle variant (lagere vloerbelasting).

    BETON

    Betonstenen en -blokken zijn populair bij liefhebbers van strakke, hedendaagse architectuur. naast hun uiterst lange levensduur en ruime esthetische mogelijkheden (gelijkmatige kleur, maatvastheid, strak metselwerk via verlijming,...) hebben ze nog een aantal belangrijke voordelen. Zo is de inertie van betonwanden ongeëvenaard. Met hun massa zorgen ze ondanks eventuele extreme weersomstandigheden voor een aangename, constante binnentemperatuur. Daar staat echter tegenover dat betonstenen en -blokken minder goed isoleren en dat beton geen uitgesproken ecologisch materiaal is. De productie van cement kan immers een negatieve invloed hebben op het milieu. Bovendien is beton relatief duur in vergelijking met andere massieve bouwelementen.

    bakstenen kopen, bakstenen bestellen

     

    bakstenen bestellen, bakstenen kopen

     

    bakstenen bestellen en bakstenen kopen

     

     

    bakstenen kopen en bakstenen bestellen

     

    bakstenen kopen of bakstenen bestellen


    Terug
    Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Deze website maakt gebruik
    van cookies om uw
    gebruikservaring te verbeteren.